Elektrisch rijden vs benzine

voordelen

Ontdek de voordelen van elektrisch rijden

Citroën Elektrisch rijden voordelen

Voordelen

Ontdek de voordelen van elektrisch rijden

voordelen elektrisch rijden

De Nederlandse overheid ziet net als wij de noodzaak en potentie van elektrisch rijden. In de toekomst, maar ook nu al. Elektrisch rijden vraagt om een nieuwe manier van autorijden. Maak kennis met de voordelen elektrisch rijden. Wij vertellen je graag alles over de kosten, het opladen en het rijden met volledig elektrische Citroën modellen.

Fiscale voordelen

De Nederlandse overheid ziet net als wij de noodzaak en potentie van elektrisch rijden. In de toekomst, maar ook nu al. Elektrisch rijden vraagt om een nieuwe manier van autorijden. Wij vertellen je graag alles over de kosten, het opladen, de veiligheid en het rijden met een van onze volledig elektrische Citroën modellen.

Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Met de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) stimuleert de overheid elektrisch rijden. Zo kom je bij aankoop of private lease in aanmerking voor maximaal € 2.950 subsidie op 100% elektrische auto’s.

Kies je een gebruikte elektrische auto? Dan kom je in aanmerking voor € 2.000 subsidie. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die u afsluit op of na 1 januari 2024. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor de subsidie. 

Sepp Subsidie Citroën
Geen wegenbelasting Citroën

Geen wegenbelasting

Om elektrisch rijden toegankelijker te maken voor iedereen, betaal je in ieder geval tot 2025 geen wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting (MRB) genoemd. Dit geldt voor alle volledig elektrische auto’s, ongeacht het gewicht of de provincie waarin je woont.

Geen aanschafbelasting (BPM)

Bij aanschaf of import van een nieuwe auto betaal je normaal gesproken aanschafbelasting (BPM). Dit geldt, in ieder geval tot 2025, niet voor volledig elektrische auto’s. Dit scheelt je al gauw honderden euro’s.

Geen bpm betalen Citroën
lage bijtelling Citroën

lage bijtelling (zakelijk rijden)

Heb je een auto van de zaak, en rijd je hier ook prive in? Dan betaal je bijtelling. Om elektrisch rijden te stimuleren, krijg je van uit de overheid korting op dit bijtellingspercentage.

Voor volledig elektrische auto’s die in 2024 op kenteken worden gezet, betaal je een bijtellingspercentage van 16% in plaats van het reguliere bijtellingstarief van 22%. De korting op de bijtelling is van toepassing op auto’s met een cataloguswaarde tot € 30.000. Is de auto duurder, dan betaal je over het meerbedrag het volledige bijtellingstarief van 22%

MIA en VAMIL op laadpalen

Wanneer je zakelijk kiest voor zogenaamde ‘slimme’ laadpaal, kun je in 2024 aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Je laadpaal daarvoor moet met het internet verbonden zijn, en op het eigen terrein opgesteld staan. De laadpaal komt voor ten hoogste € 2.500,- van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Gebruik van de MIA voor je laadpaal maakt de investering fiscaal een stuk aantrekkelijker. Hier lees je meer over de regelgeving rondom de MIA en VAMIL.

MIA Vamil regeling Citroën

Minder onderhoud

Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een elektrische Citroën heeft een accupakket in plaats van een brandstofmotor. Hierdoor zijn er minder bewegende, en dus slijtbare, onderdelen. Dit scheelt een hoop in onderhoud en kosten.

Onderhoud elektrische auto

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. De aandrijving van een elektrische auto bestaat uit een elektromotor, een omvormer en een lader. Het traditionele onderhoud, waarbij bijvoorbeeld de bougies en olie vervangen moeten worden, is dus niet meer nodig.

Het onderhoud van een elektrische auto bestaat alleen nog maar uit het vervangen van een interieurfilter en het vervangen van remvloeistof. Daarnaast moeten natuurlijk ook remmen, banden, ruitenwissers en lampen regelmatig gecontroleerd worden. 
De wettelijk verplichte APK is gelijk aan het schema van een brandstofauto.

Lagere onderhoudskosten elektrische Citroën
Voordelen elektrisch rijden Citroën

minder slijtage remmen

Elektrische Citroën en DS-modellen maken gebruik van een regeneratief remsysteem. De auto remt dan af op de motor. De energie die vrijkomt tijdens het remmen wordt hierbij opgeslagen in de accu. Hierdoor maak je in de praktijk minder vaak gebruik van de remmen dan bij een brandstofmotor, wat zorgt voor minder slijtage.

Minder bewegende delen

De aandrijving van onderdelen in de elektrische auto verschilt met de verbrandingsmotor. Er zijn minder slijtagedelen zoals een koppeling, versnellingsbak of uitlaat nodig. Hierdoor is de aandrijving praktisch onderhoudsvrij.

Onderhoud Citroën Elektrisch

Comfort

Naast de financiele voordelen is elektrisch rijden ook bijzonder comfortabel. Een elektrische Citroën staat voor geruisloos en soepel rijden met een koppel dat direct beschikbaar is. Verder heb je toegang tot alle milieuzones, is de auto altijd uitgerust met een automatische transmissie en hoef je nooit meer je ruit te krabben in de winter.

rijden in stilte

Een elektrische auto rijdt ontzettend comfortabel en relaxed. Door de electromotor is de auto veel stiller dan een exemplaar op brandstof en je trekt lekker snel op. Een elektrische auto is altijd voorzien van een automatische versnellingsbak, waardoor je nooit hoeft te schakelen. Ideaal, vooral in druk stadsverkeer of al als je in de file staat.

Voordelen elektrisch rijden
Optimale actieradius Citroën

Optimaal klimaat

Met de MyCitroën App kun je op afstand het interieur van je elektrische of hybride Citroën alvast voorverwarmen en de ruiten ontdooien in de winter. In de zomer kun je met deze functie alvast de auto koelen. Wanneer je deze functie gebruikt tijdens het opladen wordt de actieradius geoptimaliseerd omdat de auto immers op temperatuur is voor vertrek.

opladen combineren met zonnepanelen

Nooit meer naar de benzinepomp en altijd met een volle accu van huis.

Als je een laadpaal met zonnepanelen combineert, dan kun je je elektrische Citroën in principe gratis opladen. Bovendien maak je dan gebruik van groene stroom, wat uiteraard veel beter voor het klimaat is. De combinatie van zonnepanelen en een laadpaal is daarom erg interessant.

Citroën opladen zonnepanelen

Meest gestelde vragen

Heb je nog vragen? Zie hier de meestgestelde vragen op een rij. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij, neem gerust contact met ons op.

Is elektrisch rijden duurder dan rijden in een benzine auto?

Hoewel de kosten bij aanschaf van een elektrische auto van sommige Citroën modellen hoger zijn dan bij een reguliere brandstofauto, bespaar je met elektrisch rijden op andere vlakken. Zo profiteer je van veel belastingvoordeel, minder bijtelling en minder onderhoudskosten. Ook betaal je geen wegenbelasting en BPM.

Heeft Citroën ook elektrische bedrijfswagens?

Ja, het volledige bedrijfswagengamma bestaande uit de Citroën Berlingo, Jumpy en Jumper is verkrijgbaar met een 100% elektrische aandrijflijn

Hoe rijdt een elektrische auto?

Een elektrische is veel stiller dan een auto met benzine- of dieselmotor. Daarnaast heeft een elektrische auto geen versnellingsbak omdat er niet geschakeld hoeft te worden waardoor je rijdt als in een automaat. Je accelereert heel snel en traploos vanuit stilstand.

De voordelen van een elektrische auto op een rijtje

  • Kosten voor elektriciteit zijn lager dan brandstof
  • Elektrische auto’s hebben verschillende belastingvoordelen
  • Een elektrische auto is beter voor het milieu
  • De auto vergt minder onderhoud en het onderhoud is goedkoper dan een brandstofauto
  • Met een eigen laadpaal kan je jouw auto thuis opladen
  • Je kunt jouw auto opladen met zelf opgewekte stroom door middel van zonnepanelen
  • Een elektrische auto heeft meer rijcomfort

Lees meer over…

Loading …